Description
CAFFÉ SENZA – Swiss Water Process (SWP) – dekofeinovaná káva
Obecný popis:
tato směs obsahuje ve 100% zastoupení kávovníkových zrnek odrůdy Coffea Arabica zpracovaných suchou metodou.
K odstranění kofeinu dochází velmi citlivým procesem – SWP
Základní informace:
ZEMĚ PŮVODU: | Brazílie |
REGION: | Minas Gerais, Cerrado Mineiro |
FARMÁŘ: | Drobní pěstitelé |
NADMOŘSKÁ VÝŠKA | 800 – 1.250 m n.m. |
ODRŮDA: | Catuai, Mundo Novo, Tupi |
ZPŮSOB ZPRACOVÁNÍ: | natural |
SKLIZEŇ: | Květen – srpen |
Chuťový a aroma potenciál:
AROMA: | Pečený chléb, oříšky |
CHUŤ: | Jemná acidita, čokoláda, oříšky, mandle, nádech sladu |
Doplňující informace:
Dekofeinizace – Swiss Water® Process
jde o proces, při kterém se z kávovníkových zrn ještě v neupraženém stavu odstraní téměř veškerý kofein a to výhradně bez použití chemických látek. V tomto případě dochází k odstranění 99,9% kofeinu z kávovníkových zrn za pomoci vody a osmózy.
Odstranění kofeinu z nepražených kávovníkových zrn má následující kroky:
- Ponoření zelených kávovníkových zrn do vody nasycené rozpustnými složkami nepražené kávy (Green Coffee Extract – GCE) s výjimkou kofeinu;
- Extrakce kofeinu ze zrnek nepražené kávy do GCE – tento proces „koupele kávovníkových zrn“ trvá 8 až 10 hodin;
- odstranění kofeinu z GCE pomocí uhlíkových filtrů;
- vysušení kávovníkových zrn;
Tento proces dekofeinizace kávy vznikl ve Švýcarsku v 70. letech minulého století a patentovaný byl v roce 1982. V roce 1987 byl zdokonalený, přičemž název společnosti odkazuje na zemi původu tohoto patentu. Dosud jde ve světovém měřítku o jeden z nejkvalitnějších způsobů dekofeinizace bez použití chemických látek.
Dle evropských zákonů nesmí zrnková káva bez kofeinu obsahovat více než 0,1% kofeinu.