Description
BRAZIL – Gesha – Fazendas Dutra, Jatobá 16+
Obecný popis:
Fazenda Dutra byla založena v 50. letech 20. stolení, kdy José Dutra Sobrinho začal s pěstováním v regionu Minas Gerais s o něco více než 1 hekterem půdy a díky své vášni pro pěstování kávovníků a vylepšování farmy na němž intenzivně pracoval až do září 1999, kdy zemřel, zanechal své manželce Osvaldině a synům přes 300 hektarů plantáží.
V současné době patří fazenda Dutra nacházející se v krásné oblasti Matas de Minas, v v São João do Manhuaçu k prestižním podnikům využívajícím nejen řemeslné procesy, ale také udržitelné postupy. Fazenda Dutra je významným producentem výběrových a organických kávovníkových zrn a je synonymem kvality v Brazílii i mimo ni.
Plantáž se rozkládá na téměř 1000 ha, využívaných pro pěstování kávovníků určených pro produkci vzácných pozdních sběrů vyvážených ideálně pro pražení na přípravu espressa.
Udržitelnost – nízké emise uhlíku
Fotovoltaická solární elektrárna na farmě Dutra v Minas Gerais má roční výrobní kapacitu elektrické energie 276 000 kWh. Tato energie by stačila na zásobování elektrickou energií 92 domů (se střední spotřebou 250KWH/měsíc).
Ekologické přínosy jsou výrazné, jako například 192 tun CO2, které nebyly vypuštěny do atmosféry termo elektrárnami, nebo téměř 2 miliardy litrů vody, které byly ušetřeny ve vodních elektrárnách.
Pro úsporu stejného množství CO2 v atmosféře, jako ušetří tato fotovoltaická solární elektrárna, by bylo potřeba asi 4952 vzrostlých stromů. Tyto zdroje poskytují dostatek energie k uspokojení každodenních potřeb farmy.
Základní informace:
ZEMĚ PŮVODU: | Brazílie |
REGION: | Minas Gerais |
FARMA: | Jatobá |
FARMÁŘ: | Walter Cesar a Ednilson Alves Dutra |
NADMOŘSKÁ VÝŠKA | 1.300 m n.m. |
ODRŮDA: | Gesha |
ZPŮSOB ZPRACOVÁNÍ: | honey – pulped natural (slunce, terasy a vyvýšené postele) |
SKLIZEŇ: | hlavní sklizeň květen – srpen |
Chuťový a aroma potenciál:
AROMA: | Zralé ovoce, jemné květinové tóny, mandlové máslo |
CHUŤ: | Jemná ovocitost lesních plodů, hladké tělo, borůvka, jasmín, cukr, vanilka |
Doplňující informace:
Gesha patří k vyhledávaným odrůdám kávovníku. Tato původní etiopská odrůda kávovníku dostala své jméno podle oblasti v okolí hody Gesha v Etiopii, kde byla poprvé objevena. Její výhodou je tolerance vůči rzi kávovníku, nevýhodou je náročnější zvládnutí její „divokosti“. Na světovou scénu vstoupila teprve v roce 2005 díky svým naprosto vynikajícím chuťovým vlastnostem.